Rýma : otázky a odpovědi pro pacienty a jejich rodiny - Markalous, Bohumil, 1955- (Triton, 2002)
Kniha venovaná nádche je určená širokej verejnosti, ale poslúži i ako doplnková literatúra pre lekárov, stredných zdravotníckych pracovníkov a študentov medicíny. K najčastejším chorobám nášho obyvateľstva patria ochorenia dýchacích ciest. Určitú formu nádchy sme mali všetci, zápaly vedľajších nosových dutín postihujú 5 – 14 % a alergické nádchy až 20 % populácie. Nie sú to veľmi závažné choroby, ale svojou povahou a často dlhodobým trvaním výrazne ovplyvňujú našu životnú pohodu. Snahou autora – otorinolaryngológa (lekára pre choroby ušné, nosné a krčné) je informovať o týchto chorobách, aby sa im dalo lepšie predchádzať a aby sme vedeli, ako sa liečia. Čitateľ je úvodom oboznámený so stavbou a funkciou orgánov horných dýchacích ciest, rôznymi vyšetrovacími metódami a imunitným (obranným) systémom. Nasleduje popis príznakov, príčin i spôsob liečby rôznych chorôb horných dýchacích ciest – alergických i infekčných - ako sú nádcha (rinitída), zápal vedľajších nosných dutín (sínusitída), nosné polypy, a pod. Rozsiahla časť, asi 1/3 knihy, sa venuje prevencii a farmakologickej a chirurgickej liečbe ORL chorôb. Knihu uzatvára slovník odborných výrazov s vysvetlivkami a zoznam odporúčanej literatúry. Text je doplnený ilustračnými obrázkami, tabuľkami, snímkami výpočtovej tomografie (CT) a magnetickej rezonancie (MR) hlavy a odľahčujúcimi aforizmami spisovateľa Jaromíra Johna