Rehabilitace po cévní mozkové příhode : průvodce nejen pro rehabilitační pracovníky - World Health Organization; Šeclová, Simona (Praha : Grada Publishing, 2004)
Cievna mozgová príhoda je spôsobená prerušením zásobovania mozgu krvou v dôsledku upchatia alebo prasknutia tepny, ktorá krv privádza. Vplyvom straty prívodu kyslíka a živín postupne odumierajú mozgové bunky. To vedie k vzniku oblastí lokalizovanej nekrózy, známych ako mozgové infarkty. Takéto poškodenie mozgu spôsobuje postihnutie tela. Prejavuje sa stratou normálnych kontrolovaných pohybov, ťažkosťami pri prehĺtaní (dysfágia), inkontinenciou, senzorickými, psychologickými a emocionálnymi problémami, problémami s chápaním a pod. Človek s porážkou môže však získať znova pohyblivosť a stať sa samostatnejším pomocou tréningu a podpory blízkych. Preklad publikácie Svetovej zdravotníckej organizácie poskytuje podrobný a názorný popis rehabilitačnej starostlivosti. Poradí, ako možno plánovať a robiť rehabilitačný program. Popisuje činnosť pri ľahaní na lôžko, sadaní, vstávaní, pri chôdzi, presunoch, používaní ochrnutých končatín a robení každodenných úkonov. Dôraz sa tiež kladie na dôležitosť starostlivosti o seba samého
Obsahuje bibliogr. odkazy a register
Publikácia o rehabilitácii po mozgovej porážke je určená lekárom, stredným i nižším zdravotníckym pracovníkom, rehabilitačným pracovníkom, chorým s porážkou, ich rodinám a komunite, v ktorej sa nachádzajú
Keywords: infarkt mozgu -- rehabilitácia; cvičenie; aktivity denného života; príručka