Jak účinně čelit bolestem zad - Hnízdil, Jan, 1958-; Beránková, Blanka (Státní zdravotní ústav, 2003)
Bolesťami chrbta trpí temer 80% populácie. Ich hlavnou príčinou býva vo väčšine prípadov porucha životného štýlu. U pacientov sú súčasne pravidelne diagnostikované psychosociálne vplyvy, nadváha a svalová nerovnováha ako dôsledok chudobnosti pohybov či stereotypov. Významnú rolu zohrávajú aj stresujúce vplyvy v rodine i zamestnaní, poruchy v sexuálnej oblasti, či procesy starnutia. Najúčinnejším liečením a prevenciou bolestí chrbta sú správny životný štýl a cielená telesná výchova. Brožúrka prináša cvičebné zostavy Ľudmily Mojžišovej, ktoré sú zamerané na uvoľnenie svalstva šije a bedrovej chrbtice, na pretiahnutie ohýbačov bedrového kĺbu, zadnej strany stehien, prsného svalstva, na posilnenie chrbtových svalov a brušného svalstva