Životospráva při osteoporóze : informace pro ženy i muže - Štěpán, Jan, 1913-2006; Beránková, Blanka (Státní zdravotní ústav, 2003)
Kostná hmota človeka sa behom života neustále odbúrava a znova tvorí. U dospelého človeka sa celá kostra obnoví raz za 10-12 rokov. V prvých 30 rokoch života prevláda novotvorba nad odbúravaním kostí. Počas ďalšieho života sa kosti obnovujú a ich hmota sa udržuje, kým sa neporuší hormonálny stav organizmu, výživa a fyzická aktivita. Napríklad nedostatok ženských pohlavných hormónov spôsobuje postmenopauzálnu osteoporózu, prebytok hormónov štítnej žľazy zasa sekundárnu osteoporózu. Nedostatok vápnika a vitamínu D v strave alebo málo pohybu a stárnutie vedú ku zníženiu kostnej hmoty, a tým ku zvýšenému riziku vzniku zlomenín. Pri znížení hodnoty kostnej hmoty o 10 – 25 % hovoríme o osteopénii, pri väčšom úbytku o osteoporóze. Hustota kostí sa diagnostikuje pomocou rentgenovej osteodenzitometrie. Osteopénia sa lieči u žien v prechode a u mužov s dokázaným nedostatkom pohlavného hormónu pomocou hormonálnej substitučnej liečby. Zhoršovaniu osteoporózy sa zabraňuje dlhodobou liečbou raloxifenom, risedronatom alebo kalcitoninom. Dôležité je tiež zabezpečiť súčasne dostatok vápnika a vitamínu D stravou. Nenahraditeľnou zložkou liečby je pravidelná záťaž kostí cvičením. Brožúrka prináša aj 5 posilňovacích a 3 preťahovacie cviky