Cvičení v práci porodní asistentky - Volejníková, Hana; Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně (Brno, Česko) (Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2002)
Rehabilitačné cvičenie v ženskom lekárstve je súčasťou výučby budúcich lekárov a pôrodných asistentiek. Náplň práce určuje pôrodným asistentkám, aby viedli telocvik pre tehotné, šestonedieľky a ženy po gynekologických operáciách. Cieľom týchto cvičení je počas tehotenstva udržať organizmus tehotnej ženy v dobrej telesnej i psychickej kondícii a tým vytvoriť predpoklady pre úspešný pôrod; zabrániť zmenám, ktoré spôsobuje tehotenstvo a pôrod; pripraviť tehotnú na pôrod tak, aby bol jeho priebeh čo najlepší a nevyčerpal zbytočne ani rodičku, ani dieťa. Cvičenie v šestonedelí odstraňuje zmeny, ktoré nastali počas tehotenstva, pri pôrode a po ňom, čím pomáha navrátiť ženu do plného zdravia a pracovnej schopnosti. Má liečebný, preventívny i estetický význam. Upevňovaním svalstva panvového dna a polohovaním sa zabráni retroverzii maternice, prípadne jej zostupu. To sa potom prejavuje bolesťami chrbta, bolestivou menštruáciou, alebo dokonca močovou inkontinenciou. Spevnením brušného svalstva sa zabráni vzniku ochorenia platničiek chrbtice a tiež aj previsnutého brucha. Cvičenie po gynekologických operáciách pomáha zabrániť pooperačným komplikáciám, prehlbuje pľúcnu ventiláciu, zlepšuje krvný obeh a látkovú výmenu, zlepšuje črevnú peristaltiku a celkovo urýchľuje hojenie v pooperačnom poli a zosilnenie pacientky
700 výt.
Bibliografia s. 51
Text určený pre PSS, VZŠ
Keywords: asistentky pôrodné -- vzdelávanie; cvičenie; gravidita; obdobie popôrodné; choroby ženských pohlavných orgánov -- chirurgia -- rehabilitácia; učebnica