Ošetřovatelské diagnózy v neonatologii - Fendrychová, Jaroslava, 1953- (Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2000)
Tato učební pomůcka - byla vypracována pro sestry pracující na novorozeneckých odděleních k usnadnění vytváření ošetřovatelského plánu, který je součástí ošetřovatelského procesu. Bude sloužit jako doporučená literatura v pomaturitnim specializačnim studiu základních i nástavbových oborů v pediatrii. Zvláště pak v oboru Ošetřovatelská péče v neonatologii se zaměřenim na resuscitaci a intenzivní péči. Vychází z původní i přeložené literatury, kterou vypracovala Severoamerická asociace sester, zabývající se tvorbou ošetřovatelských diagnóz (NANDA). Je v ní použito stejných názvů diagnóz jako v Kapesním průvodci zdravotní sestry a v dalších českých publikacích z důvodu jednotného názvosloví. Dodržela jsem stejný rámec jako autorky Ošetřovatelských diagnóz, které vydal IDV PZ v Bmě v roce 2000 a které mne inspirovaly. Vybrala jsem 32 nejčastějších ošetřovatelských diagnóz, se kterými se sestra může setkat na novorozeneckých oddě leních, zvláště pak na jednotkách intenzivní péče. Charakteristické projevy těchto diagnóz a ošetřovatelské intervence zasahují však i do kojeneckého věku, neboť právě na JIP se i s takto starými „novorozenci" můžeme setkat. Diagnózy jsem řadila podle abecedy pro snadnější vyhledávání a v závěru jsem provedla tři různá seskupení podle lékař-ských diagnóz, potřeb dítěte a podle vztahu k základnímu onemocnění. Přála bych si, aby tato pomůcka sloužila jako inspirace pro tvorbu vlastních ošetřovatelských diagnóz a pomohla sestrám v jejich nelehké práci při zavádění a uplatňování ošetřovatelského procesu v praxi.