Manuálek o násilí - Haškovcová, Helena, 1945-; Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů (Brno, Česko) (Brno : NCO NZO, 2004)
Vzostup najrôznejších foriem násilia vyvolal i u zdravotníkov zvýšenú pozornosť, nakoľko sa s týmto problémom stretávajú nielen v občianskom, ale i profesijnom prostredí. Príručka prináša ucelený obraz o problematike násilia – od jeho definície a naznačenia príčin cez trestnoprávne ohliadnutie a charakteristiky rôznych druhov týrania až ku rozboru následkov týrania u rôznych skupín obyvateľstva (deti, mladiství, ženy, muži, starí). Pozornosť venuje i inštitucionálnemu násiliu, mediálnemu násiliu i násiliu na pracovisku (mobbing a bossing). Poukazuje aj na problematiku zdravotníkov, ktorí pri výkone svojho povolania sa často stávajú obeťou ale aj páchateľmi násilia. Prácu ukončujú odpovede na postavenú otázku: „Čo robiť proti násiliu?“. V prípade záujmu o konkrétny druh násilia sa treba obrátiť na ďalšiu nadväzujúcu odbornú literatúru. Preto je pripojený rozsiahly zoznam dostupnej českej a slovenskej literatúry
Obsahuje bibliogr. odkazy
Keywords: násilie -- klasifikácia -- prevencia a kontrola; násilie domáce; obete trestných činov; pracovisko; terorizmus; príručka