Pohybom proti astme : dobrodružstvá drevenej opice - Szabová, Magdaléna (LIEČREH GÚTH, 2003)
Táto publikácia charakterizuje prieduškovú astmu ako psychosomatickú chorobu, čo znamená, že pri jej vzniku, priebehu a pretrvávaní hrajú významnú úlohu aj faktory somatické i psychosociálne, stručnejšie sa venuje niektorým ďalším ochoreniam dýchacieho systému. Podstatná časť knihy sa orientuje na popis pohybového programu, ktorý pozostáva z troch častí – programu pre deti trpiace chorobou, pre ich rodičov a pre školu, resp. pedagógov. Prezentovaný program, plne akceptujúc medicínsku starostlivosť, má ambíciu stať sa súčasťou komplexného prístupu k deťom s astmou a alergiami