1. ročník Medzinárodnej konferencie hospicovej a paliatívnej starostlivosti, konanej dňa 26. marca 2003 v aule Pazmaneum FZaSP Trnavskej univerzity, Univerzitné nám. 1, Trnava - Dobríková, Patricia (2003)
Súbor prednášok z prvej slovenskej konferencie o hospicovej a paliatívnej starostlivosti. Zborník obsahuje 21 prednášok slovenských a českých autorov, ktorí sa venujú hospicovej a paliatívnej starostlivosti. Oboznamujú s konkrétnymi skúsenosťami mobilných hospicov v Rakúsku a Nemecku a s činnosťou Hospica Matky Božej v Trnavskom regióne. Načrtávajú problematiku organizácií poskytujúcich sociálne služby umierajúcim v Českej republike. Ich obsahom sú tiež problematiky ako eutanázia, smrť, etika, dôstojnosť umierajúceho, koncepcie paliatívnej starostlivosti, význam dobrovoľníctva, úlohy psychológa, využitie a prínos logoterapie (t. j. terapie hľadaním zmyslu vlastnej existencie) v paliatívnej starostlivosti