Imunitný systém - dobrý obranca, ale aj možný diverzant - Ferenčík, Miroslav, 1932-2014; Rovenský, Jozef, 1943-2024; Shoenfeld, Yehuda; Maťha, Vladimír (Bratislava : Slovak Academic Press, 2004)
Kniha poskytuje základné poznatky súčasnej teoretickej a klinickej imunológie pre poslucháčov lekárskych, ošetrovateľských, farmaceutických, prírodovedeckých a chemických fakúlt univerzitného štúdia. Obsahuje základné informácie o štruktúre imunitného systému ľudí, o jeho bunkách, protilátkach, cytokínoch a ostatných regulačných molekulách, o mechanizmoch obrany proti infekčným agensom a spontánne vznikajúcim nádorom, o nešpecifických a špecifických imunitných odpovediach, o poruchách (imunodeficienciách) na rôznych úrovniach imunitného systému, o autoimunitných a alergických chorobách, o funkcii imunitného systému pri prionózach a o možnostiach imunomodulácie, čiže úpravy aktivity imunitného systému
Bibliogr. odkazy
Register
Informácie sú podané zrozumiteľne pre každého maturanta s primeranými vedomosťami zo stredoškolskej biológie a chémie
Keywords: systém imunitný -- fyziológia -- patofyziológia; prióny -- imunológia; monografie