Záchrana kriticky ischemické končetiny : pedální bypass - Staffa, Robert (Grada Publishing, 2005)
Konečným štádiom chronickej kritickej ischémie dolných končatín je trofický defekt a gangréna, ktorá bez adekvátnej liečby často vedie k amputácii končatiny. Strata končatiny patrí k najviac deštruujúcim komplikáciám a fyzicky i psychicky ťažko ovplyvní život chorého. Metódou voľby pri riešení kritickej ischémie dolnej končatiny s obliteráciou holeňového tepenného riečišťa včítane diabetickej gangrény sa stal v poslednej dekáde na moderných pracoviskách v zahraničí pedálny bypass. Jedná sa o premostenie obliterovaného holeňového riečišťa autológnou žilou, pričom distálna anastomóza je umiestnená na niektorú z pedálnych tepien. V Českej republike pedálny bypass v súčasnej dobe nepatrí ku štandardným cievnym chirurgickým výkonom. Cieľom práce je teda zoznámiť širokú lekársku verejnosť s touto metódou a apelovať na medziodborovú spoluprácu (diabetológ – angiológ – cievny chirurg) tak, aby pacient s gangrénou nohy a obliteráciou holeňového tepenného riečišťa bol včas odoslaný na pracovisko, ktoré sa zaoberá problematikou pedálnych bypassov. Iba tak má pacient nádej na záchranu končatiny, ktorá by bola z klasického cievno-chirurgického indikačného pohľadu považovaná za „stratenú“. Práca predkladá návod, ako postupovať v prípade kriticky ohrozenej končatiny s nepriaznivým angiografickým nálezom. Popisom metodiky a operačnej taktiky sa autor snaží detabuizovať celú tému pedálnych bypassov a pokúša sa prelomiť doterajšiu bariéru v myslení a názoroch na nevyhnutnosť angiografickej prítomnosti plantárneho oblúka k prevedeniu tepennej rekonštrukcie na dolnej končatine. Dôkazom úspešnosti metódy by mali byť nie len uvedené výsledky zo zahraničných pracovísk, ale tiež výsledky z pracoviska autora a príklady klinických prípadov. Postupné zavádzanie metódy pedálneho bypassu na cievno-chirurgických pracoviskách je jednou z ciest, ako zlepšiť doterajší neutešený stav v počte amputácií končatín v Českej republike