Abeceda diabetu : příručka pro děti, mladé dospělé a jejich rodiče - Lebl, Jan, 1955-; Průhová, Štěpánka, 1974- (MAXDORF-JESSENIUS, 2004)
Diabetes mellitus alebo cukrovka je porucha, pri ktorej telo nedokáže dobre hospodáriť s glukózou, tzv. hroznovým cukrom. Glukóza je hlavným cukrom obsiahnutým v krvi. Dostáva sa sem dvoma cestami, z jedla alebo z pečeňového glykogénu. Množstvo glukózy v krvi sa nazýva glykémia a normálne kolíše na lačno medzi 3,3 až 6 milimólmi na liter. Hospodárenie s glukózou riadi súhra niekoľkých hormónov - inzulínu, glukagónu a adrenalínu. Inzulín dáva pokyn na ukladanie glukózy do zásoby v pečeni pri jej nadbytku a "odomyká" všetky bunky v tele, aby do nich mohla glukóza vniknúť a chemicky sa premeniť na potrebnú energiu. Opačnú funkciu majú glukagón a adrenalín, ktorý dávajú pokyn na uvoľnenie glukózy zo zásob v pečeni späť do krvi. Inzulín sa tvorí v beta-bunkách v pankreas, hneď vedľa v alfa-bunkách sa tvorí glukagón a adrenalín v nadľadvinkách. Ak beta-bunky prestávajú vyrábať inzulín, vzniká diabetes mellitus 1. typu. Pri diabetes mellitus 2. typu sa tvorí dostatok inzulínu, ale telo stráca k nemu vnímavosť, t. j. nevie na neho dobre reagovať. Nadbytok glukózy v krvi vyvoláva ďalšie nežiaduce reakcie a komplikácie. Liečba spočíva v podávaní inzulínu a úprave celkovej životosprávy. Všetky potrebné informácie o príčinách diabetu, o stravovaní, o živote s diabetom a o iných otázkach súvisiacich s touto chorobou sú podané veľmi podrobne, zrozumiteľne a hlavne pútavým spôsobom