Bolestivá menstruace II - Marek, Jiří, 1933-; Miklánek, Jan, 1943-; Běleš, Pavel, 1942-; Frej, David, 1965-; Kačinetzová, Alena, 1965-; Karhan, Tomáš, 1953-; Kolářová, Milena, 1960-; Strnadelová, Vladimíra, 1959- (Nekonvenční postupy v moderní medicíně, 2003)
Bolestivá menštruácia je prejavom nerovnováhy a choroby. Tento problém sa často rieši hneď od začiatku hormonálnou terapiou, a to čím ďalej u mladších dievčat. Táto terapia však nerieši samotnú príčinu ochorenia. Autori publikácie ponúkajú svoje skúsenosti a názory na príčiny a alternatívne spôsoby riešenia bolestivej menštruácie. Dozvieme sa, že tradičná čínska medicína vysvetľuje vznik menštruačných problémov ako blokádu energetických dráh pečene i obličiek, ktorej sa dá predísť správnou stravou, čo najmenej chemicky upravovanou. Problémy možno liečiť aj homeopaticky, t.j., keď podobné sa podobným lieči. Pritom možno použiť konštitučný homeopatický liek podľa konštitúcie pacientky alebo symptomatický homeopatický liek podľa aktuálnych ťažkostí a príznakov pri menštruácii. Príručka ponúka aj receptúry bylinkových čajov alebo možnosť liečby akupresúrou alebo akupunktúrou na čínsky alebo kórejský spôsob. Odkrýva tajomstvá indickej ájurvédskej medicíny alebo arómaterapie. Ponúka rôznorodé pohybové aktivity od cvičenia na loptách alebo podľa J. H Pilates z Düsseldorfu cez brušný tanec, jógu, hippoterapiu až po shiatsu