Učení o pěti prvcích : principy prevence, diagnostiky a léčby podle zákona pěti prvků - Růžička, Radomír, 1932- (Poznání, 2004)
Systém piatich prvkov – elementov či začiatkov patrí medzi základné pravidlá tradičnej čínskej filozofie a tým i medicíny. Na jeho základe možno vysvetliť všetky veci a javy Univerza. Vychádza z taoistického svetového názoru a rozširuje učenie o dvoch „protikladných, avšak súčasne neoddeliteľných princípoch“ jin a jang, ktorých rovnováha je základom všetkého bytia. Učenie o piatich prvkoch v medicíne sa vzťahuje ako na telovedu, tak i na patológiu – zdravotné postihnutie. Ukazuje na príčiny chorôb, ich vývoj, prognózu, ale tiež vedie k diagnostike, prevencii a liečbe ochorenia. Vzájomné vzťahy medzi základnými prvkami sú rozhodujúcim liečebným momentom, bez ktorého sa tradičná čínska medicína nemôže obísť