Medicína v době faraonů : lékaři, léčitelé, mágové a balzamovači - Halioua, Bruno (BRÁNA, 2002)
Základom staroegyptskej medicíny bola ochrana sveta pred chaosom. Z chaosu totiž pochádza choroba a cieľom lekára je bojovať proti silám, ktoré rozvracajú organizmus, teda hlbším príčinám choroby. Medicína súvisela s náboženstvom, lekári vedľa kňazov patrili ku chrámu. Mág, kňaz a lekár boli často jednou osobou. Autor knižky, pôvodom Egypťan, povolaním lekár a bývalý šéf parížskej kliniky, zhrnul odborne, ale pútavo a i pre laika zrozumiteľne základy staroegyptskej medicíny, sústredil sa na rolu vtedajších lekárov a liečiteľov a objasnil dobovú etiku tohto ušľachtilého povolania