Tělesné tresty dětí : definice - popis - následky - Vaníčková, Eva, 1949- (Psyché, 2004)
Publikácia upozorňuje verejnosť na jav bežný takmer v celom svete – telesné trestanie detí, ktorý však nemožno považovať za „normálny“ a zostať voči nemu ľahostajný. Telesný trest je úmyselné alebo zámerné spôsobenie bolesti atakom na telo kvôli disciplinárnemu priestupku. Forma je rozmanitá od zaucha a facky až po doslova telesné týranie, kedy sa trestá pomocou predmetov alebo sa bitie smeruje na citlivé časti tela (hlava, bruško, oblasť genitálií, chodidlá, dlane). Telesný trest je týraním tiež aj vtedy, keď zostávajú na tele stopy po ranách (modriny, škrabance, a p.). Výskumy potvrdzujú, že telesné trestanie je z dlhodobého hľadiska neefektívne – nevedie ku zvýšeniu disciplíny či zmene správania detí. Môže však viesť k negatívnym zdravotným následkom, fyzickým i psychickým. Odborníci na celom svete preto stále hlasnejšie upozorňujú, že žiadna z foriem telesného trestu, ani tá najľahšia, by nemala byť akceptovaná, že je porušením práv dieťaťa a nevhodným zásahom do integrity jeho osobnosti s možnými dlhodobými negatívnymi následkami