Myasthenia gravis : obávaná diagnóza? - Piťha, Jiří, 1951- (Medica., 2004)
Názov choroby myasthenia gravis znamená v doslovnom preklade z latinčiny a gréčtiny „ťažká svalová slabosť“. Pre myasténiu je typická nadmerná unaviteľnosť a slabosť po predošlej fyzickej záťaži. Je to chronické autoimunitné ochorenie, ktorého rozvoj súvisí s brzlíkom, tzv. detskou žľazou, ktorá sa nachádza za hrudnou kosťou. Prvými bežnými príznakmi, ktoré dokonca upozornia na ochorenie, sú kolísajúce očné ťažkosti ako sú nevysvetliteľné padanie viečok, dvojité, niekedy i zahmlené videnie, ktoré sa zhorší po fyzickej námahe, oslnenie, napr. ostrým slnkom. Postupne sa slabosť a unaviteľnosť rozširuje aj na ostatné svaly čím sa mnohé bežné úkony stávajú ťažšími, napr. pohyb pier, hryzenie, prehĺtanie, rozprávanie, česanie, holenie, sedenie, vstávanie z postele a pod. Na liečbu sa používajú lieky zo skupiny inhibítorov cholínesterázy (Mestinon, Mytelase, Ubretid, Syntostigmin). V prípadoch, keď nedokážu ovplyvniť chorobu, používajú sa na liečbu myasténie lieky (kortikoidy – steroidy), ktoré ovplyvňujú imunitný systém tak, že potlačujú tvorbu škodlivých látok a bielych krviniek, ktoré ich k tomu nútia