Glukagon : hormon glukagon a jeho význam v klinické medicíně - Zamrazil, Václav, 1936- (GEUM, 1999)
Glukagón je pre klinika zaujímavý z niekoľkých aspektov. Patrí k hormonálne aktívnym látkam zapojeným do regulácie sacharidového metabolizmu, ktorých účinky sú známe už temer 100 rokov. Napriek tomu nebol úplne zhodnotený význam glukagónu v regulácii metabolizmu a jeho úloha pri vzniku porúch glukózovej tolerancie včítane diabetu. Z klinického hľadiska je hlavne významná jeho úloha pri obrane organizmu proti hypoglykémii. Glukagón sa však nesporne zúčastňuje i regulácie metabolizmu lipidov a proteínov. Snáď tieto účinky súvisia i s dôležitou úlohou glukagónu v obranných reakciách organizmu – glukagón patrí medzi uznávané klasické stresové hormóny. Z čisto klinického hľadiska je glukagón považovaný za klasický prostriedok na liečbu hypoglykémie. Tu je jeho význam nesporný a jeho klinické použitie vysoko efektívne. Je ale nutné si uvedomiť, že použitie glukagónu v klinickej medicíne by mohlo byť oveľa širšie, keby si lekári uvedomili možnosť využitia jeho ďalších účinkov. Na túto problematiku je v podstate zameraná táto publikácia