Malígny melanóm kože - Strmeňová, Viera; Minariková, Eva (Osveta, 2005)
Čierna rakovina – malígny melanóm je najobávanejšia neoplazma, ktorá ešte aj dnes znamená vážne ohrozenie života. Je to agresívny kožný nádor vychádzajúci z melanocytov, buniek stratum basale epidermis, ktoré tvoria pigment melanín. Kniha sa kompletne zaoberá týmto ochorením. Definuje ho, uvádza incidenciu a epidemiológiu, rozoberá etiologické a prognostické faktory, zachytáva jeho vzťah k iným ochoreniam, načrtáva terapiu a prevenciu. Najväčšia časť je venovaná diferenciálnej diagnostike a popisu patológie jednotlivých klinickohistologických typov malígnych melanómov. Výklad je doplnený množstvom kvalitných farebných záberov, podstatné fakty sú v texte hrubo zvýraznené. Grafické prevedenie len podčiarkuje jasný a prehľadný odborný obsah