Dětská chirurgie - Šnajdauf, Jiří, 1949-; Škába, Richard (Galén, 2005)
Monografia zahrňuje celú chirurgickú problematiku detského veku. Všeobecná časť knihy preberá fyziológiu novorodenca, nutričnú podporu v detskej chirurgii, cievne prístupy a základy anesteziológie a imunológie. Kapitola o zobrazovacích metódach sa zaoberá problematikou pediatrickej rádiológie, odlišnosťami od diagnostiky u dospelých a stručne charakterizuje jednotlivé používané metódy u detských chirurgických pacientov. V kapitole venovanej základom anesteziológie autori informujú, aké farmaká sú používané pri jednotlivých typoch anestézie, o nutných predoperačných vyšetreniach a spôsoboch vedenia anestézie. Samostatné kapitoly sú venované genetickej a prenatálnej diagnostike a imunológii. Špeciálna časť publikácie má klasické delenie: neurochirurgia, hrudná, brušná chirurgia, onkochirurgia a urológia. V úvode každej kapitoly sú vždy zopakované základy embryologického vývoja, ktorých znalosť je nutným predpokladom pre pochopenie vrodených vývojových vád. Väčšina kapitol sa zaoberá incidenciou, klinickými prejavmi, diagnostikou a terapiou chirurgických ochorení detského veku.