Zácpa : dieta a rady lékaře - Kohout, Pavel, 1984-; Pavlíčková, Jaroslava (Praha : MAXDORF, 2005)
Zápcha je obťažné vyprázdňovanie tuhej stolice. Za normálne sa väčšinou považuje počet stolíc od troch za deň po jednu stolicu za 2-3 dni, samozrejme za bezproblémovej defekácie. Zápcha patrí k civilizačným chorobám, spôsobuje ju sedavý spôsob života, nedostatok pohybu, v diéte prevaha pečiva a výrobkov z bielej múky, mäsa, nedostatok vlákniny a tekutín v potrave, nepravidelnosť v jedle, vedomé zadržiavanie stolice, nesprávny denný režim apod. Základným opatrením v liečbe je úprava režimu a zvýšenie pohybovej aktivity. V diéte sa zvyšuje príjem tekutín (2-3 litre denne), zvyšuje sa obsah vlákniny v strave na 30-45 gramov za deň (cca ½ kilogramu zeleniny denne), ďalej treba zvýšiť denný prísun ovocia a celozrnného pečiva. Akútne stavy sa liečia medikamentózne. Významnú úlohu v liečbe zohrávajú probiotiká – živé mikrobiologické dietetické prípravky, ktoré vhodne upravujú a podporujú mikrobiálnu rovnováhu v hrubom čreve. Kniha okrem podrobného objasnenia problematiky zápchy prináša recepty na polievky, bezmäsité pokrmy, zeleninové šaláty, ovocné dezerty a nátierky
Obsahuje bibliogr. odkazy
Keywords: zápcha -- dietoterapia; varenie -- metódy; probiotiká -- použitie terapeutické; laktulóza; nápoje; vláknina potravinová; práce populárne; príručka