Diety při onemocnění hepatitidou : recepty, rady lékaře - Horák, Jiří, 1945- (Diety pro nejčastější choroby, 1998)
Hepatitída (žltačka, ikter, ikterus) je zápalom pečene, ktorý najčastejšie spôsobujú vírusy označované písmenami A až E. Iba vírusy typu B a C môžu vyvolávať chronickú formu hepatitídy. V typických prípadoch sa začiatok choroby prejavuje žltým sfarbením slizníc, kože a očného bielka. Chorý trpí nechutenstvom, vracaním, únavou, bolesťami hlavy, svalov a kĺbov, svetloplachosťou a zvýšenými teplotami. Krátko pred zožltnutím sa objavuje tmavý moč a akoby ílovitá stolica. Akútna vírusová hepatitída sa lieči hospitalizáciou na infekčných oddeleniach. Chorý zachováva kľud na lôžku, dostáva ľahko stráviteľnú diétu a samozrejme nesmie používať alkohol a iné látky poškodzujúce pečeň. Chronické hepatitídy majú obyčajne necharakteristické príznaky, ako sú, únava, nevýkonnosť, spavosť v popoludňajších hodinách, niekedy tlaky pod pravými rebrami, bolesti kĺbov, príp. zvýšená krvácavosť, zväčšený objem brucha a opuchy nôh. Pri chronických hepatitídach treba vynaložiť veľké úsilie na to, aby nedošlo k trvalému poškodeniu pečene. Najlepšou prevenciou hepatitíd je osobná hygiena, správne ošetrenie potravín a u niektorých typov aj očkovanie. Dôležitou súčasťou liečby je diéta. Je zakázané používať alkoholické nápoje a zo stravy vylúčiť aj pikantné syry, údeniny, všetky chemicky konzervované potraviny a pokrmy (horčica, kečup), nakladané mäsá, nakladané zeleniny, tučné mäso, husi, kačky, zverinu, údené ryby, očká, kapustu, kel, zelenú papriku, uhorky, reďkvičky, strukoviny, ostré korenie, masox, maggi, sójovú omáčku, čiernu kávu, smažené pokrmy, kysnuté cestá, lístkové cesto. Brožúrka prináša recepty 10 polievok, 17 hlavných jedál, 3 omáčok, 3 príloh, 6 sladkých jedál, 6 malých studených jedál, 6 šalátov a register podľa základných použitých potravín