Máme v rodine rakovinu prsníka. Mohla som ju zdediť? : dedičná forma karcinómu prsníka a vaječníkov - význam genetického testovania pre pacientky a ich príbuzných - Konečný, Michal; Vizváryová, Miriam; Weismanová, Eva; Liga proti rakovine SR (Bratislava : Liga proti rakovine SR, 2005)
Karcinóm prsníka je najčastejšou zhubnou nádorovou chorobou žien. Na Slovensku pribudne každý rok 1 700 nových prípadov. Dedičnosť zapríčiňuje túto chorobu približne u každej 10. ženy s nádorom prsníka a vaječníkov. Jedná sa o poruchu génov (BRCA 1, BRCA 2), ktorá sa prenáša z rodičov na potomkov, t.j. z generácie na generáciu. Kvôli pochopeniu dedičnosti nádorovej choroby prsníkov a vaječníkov podáva brožúrka stručné, prehľadné a zrozumiteľné biologicko-genetické základy jej dedičnosti. Informuje o rozdieloch medzi dedičnou a sporadickou formou tejto choroby a o genetickom testovaní klinickým genetikom. Popisuje sa aj zdravotná starostlivosť o ženy – nositeľky zárodočnej mutácie v génoch BRCA, ktoré sú zatiaľ zdravé, alebo už ochoreli. Včasné zachytenie choroby umožňuje znižovať úmrtnosť a zlepšovať kvalitu života pacientok
Keywords: nádory prsníka -- genetika -- diagnostika -- prevencia a kontrola; predispozícia k chorobe, genetická -- prevencia a kontrola; dedičnosť; gény BRCA1; gény BRCA2; karcinóm; nádory vaječníkov -- genetika -- diagnostika -- prevencia a kontrola; príručka; práce populárne