Ako zvládnuť bolesť (Liga proti rakovine SR, 2004)
Bolesť je pocit, ktorý zraňuje. Často sprevádza rakovinové ochorenie v rôznej intenzite a v rôznom čase choroby. Každý má právo žiadať o pomoc pri jej zvládnutí. Ak ošetrujúci lekár nevie už pomôcť, treba požiadať o vyšetrenie u špecialistu. Odborníkmi na bolesť môžu byť onkológovia, anestéziológovia, neurológovia, neurochirurgovia a i. – tiež psychológovia a sociálni pracovníci. Bolesť možno zmierniť rôznymi spôsobmi. Najčastejšie je to liekmi; a to bez lekárskeho predpisu (aspirín, acetaminofen, ibuprofen) alebo s liekmi na lekársky predpis (opioidy – codeín, hydromorfon, levorfanol, metadon, morfín, oxycodon, oxymorfon; heroín). Bez liekov sa dá bolesť potlačiť relaxačnými technikami, predstavivosťou, stimuláciou pokožky, masážou, tlakom, vibráciou, mentolovými prípravkami a inými spôsobmi (chirurgickými metódami, nervovými blokmi, transkutánnou elektrickou nervovou stimuláciou, akupunktúrou, hypnózou)