Příprava na transplantaci : příručka pro pacienty s diabetem a jejich blízké - Saudek, František, 1955- (Rady nemocným, 2005)
Diabetes mellitus (cukrovka) je trvalé ochorenie, ktoré postihuje látkovú premenu v organizme a prejavuje sa zvýšením hladiny krvného cukru - glykémiou. Jeho hladinu reguluje hormón inzulín, ktoré produkujú tzv. B-bunky Langerhansových ostrovčekov pankreasu. Včasnými príznakmi ochorenia sú smäd, časté močenie, straty tekutín, únava a pod. Dlhodobé zvýšenie glykémie spôsobuje neskoré komplikácie ako sú postihnutie obličiek (nefropatie), ktoré môže viesť až k ich zlyhaniu, postihnutie sietnice očí (retinopatie), pri ktorých môže dôjsť až k oslepnutiu a poruchy nervov (neuropatie), ktoré sa môžu podieľať na diabetickom postihnutí nôh, bolestiach a zažívacích problémoch (nevoľnosť, hnačky, vracanie). Zlyhávanie obličiek sa okrem hemodialýzy rieši aj transplantáciou obličky. Problematické zvládanie diabetu sa rieši transplantáciou pankreasu, a často aj kombinovanou transplantáciou obličky a pankreasu. Publikácia podrobne informuje o podmienkach transplantácií, ich plusoch a mínusoch, s ktorými treba počítať