Ultrasonography in vascular diagnosis : a therapy-oriented textbook and atlas - Schäberle, Wilhelm (Berlin : Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2005)
Vaskulárna ultrasonografia je nielen dôležitou súčasťou diagnostiky cievnych ochorení, ale spolu s klinickými nálezmi tvorí základ pre rozhodovanie o vhodnej terapii jednotlivých pacientov. V tejto publikácii sa kladie zvláštny dôraz na prezentáciu vaskulárnej sonografie orientovanú na terapiu. Veľa pozornosti sa venuje duplexnej ultrasonografii. Publikácia má 7 kapitol. Prvé tri sa venujú základným princípom vaskulárnej ultrasonografie a ultrasonografii periférnych artérií a žíl. Štvrtá kapitola sa zaoberá cievnymi skratmi. V piatej nájdeme informácie o ultrasonografii extrakraniálnych artérií zásobujúcich mozog, zatiaľčo šiesta sa venuje viscerálnym a retroperitoneálnym cievam. Posledná kapitola popisuje ultrasonografiu ciev penisu a skróta. Kniha má 356 strán a nájdeme v nej množstvo farebných obrázkov, ultrazvukových nálezov a odkazov na literatúru. Je určená najmä odborným pracovníkom v oblasti cievneho lekárstva - angiológom a cievnym chirurgom
Obsahuje bibliogr. odkazy a register
Keywords: ultrasonografia -- metódy -- využitie; cievy krvné -- ultrasonografia; choroby cievne -- ultrasonografia; Dopplerova ultrasonografia; Dopplerova duplexná ultrasonografia; Dopplerova farebná ultrasonografia; učebnica; atlas