Strengthening influenza pandemic preparedness through civil-military cooperation - Neville, James; Kisilev, O. I. (NATO Science Series. Life and Behavioural Sciences., 2005)
Táto publikácia je vlastne zborníkom z pracovného stretnutia sponzorovaného NATO a WHO, ktoré sa konalo v máji 2003 v Rusku v St. Petersburgu a bolo venované zlepšeniu pripravenosti na pandémiu chrípky vzájomnou spoluprácou civilných a vojenských zložiek. Pracovné stretnutie bolo zamerané na štyri hlavné problémy: 1. morbiditu, mortalitu a štandardy a kapacity virologickej surveillance, 2. možnosti rozšírenia spolupráce medzi sieťou laboratórií pre surveillance chrípky, 3. plán na zlepšenie civilno-vojenskej spolupráce, dostupnosti vakcín a prístupnosti antivirotík, 4. súčasné výskumné úsilie na tomto poli a trendy do budúcnosti. Prvá časť knihy pozostáva z prezentácií surveillance chrípky v jednotlivých participujúcich krajinách, v druhej sú príspevky pozvaných prednášateľov s tematikou chrípky . Tretia časť sa venuje spolupráci civilných a vojenských pracovných skupín. V štvrtej a piatej časti sú postery a iné príspevky. Kniha má 160 strán a obsahuje čiernobiele schémy, tabuľky a grafy. Je určená odborníkom z radov klinických lekárov, laboratórnych pracovníkov a iných vedeckých pracovníkov zaoberajúcich sa chrípkou, ale aj tvorcom zdravotníckej politiky a koordinátorom medzinárodného dohľadu nad chrípkou