Dacie and Lewis practical haematology - Lewis, S. M. (Shirley Mitchell); Bain, Barbara J.; Bates, Imelda (Elsevier Churchill Livingstone, 2006)
Táto kniha bola prvý raz publikovaná už v roku 1950, toto je jej 10. vydanie. Počas tohto obdobia hematológia prešla prudkým vývojom, a to rovnako z klinického, ako aj z laboratórneho hľadiska. Krvný obraz zostal síce esenciálnym testom a dôležitou súčasťou diagnostiky, ale dnes už umožňujú automatické analyzátory stanoviť fyzikálno-chemické vlastnosti jednotlivých typov krvných buniek a získať presné metrologické údaje o erytrocytoch, leukocytoch a krvných doštičkách. Sofistikované technológie umožňujú robiť komplexné analýzy rutinne v mnohých laboratóriách, vrátane štúdií DNA, imunofenotypizácie potrebnej na klasifikáciu leukémie, diagnostiky megaloblastických anémií a rádioizotopových meraní. Keďže nie všetky laboratóriá sú takto špičkovo vybavené, jedna kapitola je venovaná aj slabšie technicky vybaveným laboratóriám. Zvýšená pozornosť je venovaná organizácii práce a bezpečnosti v laboratóriu a kontrole kvality, ako aj najčastejším príčinám chybných výsledkov. V publikácii nájdeme aj adresy webovských stránok dôležitých pre hematológov, vrátane stránok s adresami výrobcov špeciálnych hematologických prístrojov a reagencií. Kniha má 722 strán, je doplnená farebnými diagnostickými snímkami, tabuľkami a grafmi a iste poteší každého hematológa