Surgical management of sleep apnea and snoring - Terris, David J.; Goode, Richard L. (Boca Raton, Fla. : Taylor and Francis Group, 2005)
Spánkové poruchy dýchania sú pomerne novou problematikou, ktorá už ale pomaly ospieva k diagnostickej presnosti a rôznym alternatívam terapie. Popri nechirurgických možnostiach terapie, ktoré prešli v minulej dekáde významným vývojom, vznikla potreba zosumarizovať aj najnovšie poznatky čo sa týka chirurgického riešenia tohto problému. Prvé kapitoly sa venujú anatómii a fyziológii spánkových porúch dýchania a ich diagnostike, ako aj nechirurgickým možnostiam terapie. Podstatná časť publikácie je venovaná chirurgickým terapeutickým riešeniam, počnúc od výberu pacienta cez anestéziu a podrobný popis mnohých chirurgických techník až po pooperačnú starostlivosť a prevenciu pooperačných komplikácií. V záverečných kapitolách sa autori zaoberajú analýzou chýb pri týchto chirurgických zákrokoch, metódami ich hodnotenia a stratégiami do budúcnosti. Publikácia má 492 strán, je doplnená množstvom čierno-bielych obrázkov a schém pripomínajúcich atlasy a je určená najmä chirurgom zaoberajúcim sa touto problematikou
Obsahuje bibliogr. odkazy a register
Keywords: syndrómy spánkového apnoe -- chirurgia -- diagnostika -- terapia; chrápanie -- chirurgia; výkony chirurgické operačné -- metódy