Handbook of dementia - Kar, Nilamadhab; Jolley, David; Misra, Baikunthanath (Hyderabad : Paras Medical Publisher ; Kent : Anshan, 2006)
Počet ľudí postihnutých demenciou z roka na rok stúpa spolu so zvyšujúcim sa podielom starých ľudí v populácii. Tento jav do veľkej miery ovplyvňuje ako rodinnú ekonomiku, tak aj ekonomiku spoločnosti. Včasná diagnostika a zahájenie terapie zvyšujú šance na zlepšenie kvality života pacientov s demenciou. Preto je táto publikácia v súčasnosti veľmi aktuálna. Kniha je rozdelená do 19 kapitol. Prvé z nich sa zaoberajú klinickými prejavmi a diagnostickými kritériami demencie, jej behaviorálnymi a psychologickými symptómami, epidemiológiou, etiológiou, neuropatológiou a rizikovými faktormi. V ďalších kapitolách sa autori venujú priebehu a vyhodnocovacím škálam demencie, manažmentu jej behaviorálnych a psychologických symptómov, ich farmakoterapii a diferenciálnej diagnostike demencií. Informácie pre ošetrovateľov a rodinných príslušníkov, starostlivosť o pacientov s demenciou v komunitách, rehabilitácia, najnovšie poznatky z výskumu demencie a medzinárodné prespektívy v starostlivosti o dementných pacientov nájdeme v posledných kapitolách. Publikácia má 342 strán a je určená širokému okruhu čitateľov od všeobecných lekárov cez psychiatrov, neurológov, geriatrov, ošetrovateľky a klinických psychológov, až po sociálnych pracovníkov, opatrovateľky a rodinných príslušníkov pacientov s demenciou
Obsahuje bibliogr. odkazy a register
Keywords: demencia; príručka