Sex jako obohacení života : sexuální trénink v sedmi lekcích - Kratochvíl, Stanislav, 1932-2024 (Praha : Grada Publishing, 2005)
Sexuálny život predstavuje jednu z významných životných hodnôt. V mnohých manželských a partnerských vzťahoch zostáva kvalita pomerne nízka pre nedostatočnú informovanosť o možnostiach jeho rozvíjania alebo pre rozdielne očakávania mužov a žien. Tiež niekedy chýbajú alebo sú pre rôzne zábrany málo využívané zručnosti v sexuálnej a emočnej oblasti. To všetko pomáha kniha účinne zvládnuť. Poskytuje návod k tréningu sexuálneho reagovania a prežívania na základe autorových mnohoročných skúseností s liečbou rôznych sexuálnych problémov a porúch, o. i. príliš rýchlo nastupujúcej ejakulácie a nespoľahlivej erekcie u mužov a sexuálnej chladnosti či ťažkostiam pri dosahovaní orgazmu u žien. Vlastný tréning je systematicky rozdelený do siedmych lekcií s názorným výkladom i schematickými obrázkami. Autor uvádza podrobné ukážky priebehu úspešného nácviku pri rôznych ťažkostiach s komentármi a odporúčaniami pre postupné stále zlepšovanie sexuálneho reagovania a prežívania. Pozornosť venuje ženskému orgazmu a jeho začleneniu do partnerskej aktivity, pri čom uvádza ukážkové krivky priebehu vzrušenia pri súloži získané od niekoľko stoviek žien. Každá žena si môže v knižke nájsť „svoju krivku“ a skúsiť ju zlepšiť, ak je s ňou nespokojná. Pozornosť je venovaná tiež vnútorným emočným zážitkom mužov, ktorí ich väčšinou nedávajú najavo
Obsahuje bibliogr. odkazy
Keywords: správanie sexuálne; ženy -- psychológia; muži -- psychológia; koitus; klitoris; erekcia penisu; orgazmus; príručka