Jak se asertivně prosadit - Honzák, Radkin, 1939-; Novotná, Vladimíra (Psychologie pro každého, 2006)
K zmene iba teoretická informácia nestačí. V tom sa zhodujú aj absolventi tréningu asertivity, v ktorých sa mali možnosť naučiť ustrážiť svoju emočnú pohodu. Potvrdzujú tiež, že sa potom v problematických životných situáciách cítia a chovajú sebavedomejšie, s dostatočnou dávkou sebaúcty a vzájomného rešpektu. Tréning je zameraný na nácvik asertívnych techník a schopností a na ich zakomponovanie do kontextu vzťahov. Je sprevádzaný pôžitkom, vďaku ktorému absolventi prechádzajú aj sebapoznaním, dôležitým pre osobný rast