Jak předejít krizi v manželství - Novák, Tomáš, 1946- (Psychologie pro každého, 2004)
Manželstvo je spolunažívanie permanentne ohrozované potenciálnou krízou. Ste ženatý, vydatá a tento fakt vám hovorí z duše? Pokiaľ občas tápete, ako sa zachovať v konkrétnych situáciách manželského spolunažívania, istotne vám v základnej orientácii v tomto neľahkom teréne pomôže autor tejto svojráznej publikácie, ktorý sa snaží na základe svojich skúseností psychológa, manželského poradcu a súdneho znalca dostať k podstate partnerských kríz a k ich príčinám. Analyzuje preto typy manželských kríz, upozorňuje na rizikové obdobia vo vzťahu, ktoré sa zvyšujú pravdepodobnosťou vyhrotenia konfliktov a s nadhľadom komentuje rozdielne očakávania, s ktorými do manželstva vstupujú ženy a muži. Zdroje manželských problémov kategorizuje na vonkajšie a vnútorné. Dotýka sa tak vplyvu rodičov, príbuzných, kamarátov a zamestnania na našu manželskú pohodu, ale tiež prozaických, a predsa zásadných tém, ako je rozdelenie domácich prác, trávenia voľného času, výchova detí, rodinný rozpočet, sex, ale tiež ošemetná problematika domáceho násilia. Kladiete si spoločne s autorom po tak zasvätenom pohľade do tajomstiev rodinného spolunažívania kľúčovú otázku: Čím sa líšia spokojné a nespokojné manželské páry? Odpoveď znie: v komunikácii a spôsoboch riešenia konfliktov, a tak aj tu si môžete v záujme partnerského šťastia zopakovať pravidlá asertivity, umenia kritiky a konštruktívneho rozhovoru. Ak máte snáď dojem, že teórie bolo veľa, nechajte sa unášať a inšpirovať svojbytným autorovým humorom, prípadne sa trocha zahrajte - záver knihy tvorí niekoľko zábavných testov