Když mozek pracuje jinak - Bragdon, Allen D.; Gamon, David; Foltýn, Jan (Praha : Portál, 2006)
Každý človek je iný a u každého môžeme pozorovať javy, ktoré možno označiť za nenormálne. Niektoré z nich však výrazne poznamenávajú životy ľudí a je im treba venovať viac pozornosti. Kniha u nás známych autorov popisuje v desiatich kapitolách najčastejšie odchýlky od normálneho fungovania mozgu, ktoré tieto javy vyvolávajú. V každej kapitole je uvedený prehľad príznakov, populárna charakteristika odlišností v myslení a popis zmien v mozgu, ktoré s príznakmi súvisia. Jednotlivé témy sú bohato doplnené názornými príkladmi (napr. slávnych osobností) a radami, ako sa s dysfukciami vyrovnávať alebo ich prekonávať. Kniha je písaná pre tých, ktorí majú špecifické mozgové poruchy (ľavorukosť, dyslexiu, absolútny sluch, poruchu pozornosti, sezónnu afektívnu poruchu, autizmus, sklon k alkoholizmu, synestéziu a pod.) a ich blízkych
Názov originálu: Brains that work a little bit differently
Obsahuje bibliogr. odkazy. Register
Kniha pre ľudí s neštandardným fungovaním mozgu, pre ich blízkych i pracovníkov pomáhajúcich profesií
Keywords: mozog; myslenie; poruchy duševné; choroby mozgu; porucha pozornosti s hyperaktivitou; alkoholizmus; poruchy autistického spektra; halucinácie; dyslexia; lateralita funkčná; vnímanie sluchu; predstavy eidetické; porucha afektívna sezónna; príručka