Po dobrém, nebo po zlém? : o výchovných odměnách a trestech - Matějček, Zdeněk, 1922-2004 (Rádci pro rodiče a vychovatele, 2000)
Význam odmien a trestov je vo výchove zrejme stále ten istý. Len v rôznych dobách a spoločnostiach sa jedno alebo druhé viac alebo menej zdôrazňuje, uplatňuje, hlása a praktizuje. Dovoľujem si pozvať čitateľa, aby sa spolu so mnou láskavo zamyslel, prečo, kedy a ako máme dať vo výchove svojich detí prednosť tomu "po dobrom" alebo tomu "po zlom". Rozumieť sebe a rozumieť dieťaťu, to už je prvý rozhodný krok na ceste výchovy