100 tajemství lidského štěstí - Niven, David (Portál, 2001)
Rada psychologických a sociologických výskumov sa už zaoberala otázkou, čo robí človeka šťastným. Psychológ David Niven spracoval vo svojej knihe výstupy zhruba tisícky štúdií a výskumov a predkladá ich v prehľadnej, zaujímavej a zrozumiteľnej forme čitateľom so záujmom o populárnu psychológiu a nové poznatky výskumu v tomto odbore. Knihu tvorí 100 krátkych kapitol, z ktorých každá je popisom jedného jednoduchého dôvodu, ktorý robí človeka spokojnejším, vyrovnanejším, a teda i šťastnejším. Sú to napr. kapitoly s názvom Starostlivosť o priateľstvo, Realistické očakávania, Pozornosť, Smiech, Flexibilita, Spánok, Vedenie vlastnými cieľmi. V každej z týchto kapitoliek autor najprv predkladá krátky popis danej témy, v druhej časti kapitoly uvádza krátky príbeh, ktorý ilustruje príslušnú tému, a v tretej časti potom zhŕňa výsledky výskumu, ktorý sa témou zaoberal