Mentální retardace : vzdělávání, výchova, sociální péče - Švarcová-Slabinová, Iva, 1941- (Speciální pedagogika, 2006)
Deti, mládež i dospelí s mentálnym postihnutím predstavujú medzi postihnutými jednu z najpočetnejších skupín, a napriek tomu sa o nich vie pomerne málo. Predstavy o mentálne postihnutých bývajú opradené mnohými nejasnosťami, záhadami, predsudkami a nezriedka i neopodstatnenými obavami. Pomerne často sa doteraz môžeme stretnúť dokonca i s radou, aby rodičia postihnuté dieťa radšej „dali do ústavu“. Autorka zhŕňa základné informácie o mentálnom postihnutí a predstavuje nové trendy v oblasti zdravotnej starostlivosti a vzdelávania s prihliadnutím na špecifiká Českej republiky. Dôraz kladie na integráciu postihnutých a humanizáciu prístupu k nim