Orofaciální regulační terapie : metoda reflexní terapie pro oblast úst a obličeje - Castillo Morales, Rodolfo (Speciální pedagogika, 2006)
Orofaciálna regulačná terapia argentínskeho lekára Castilla Moralesa je špecializovanou reflexnou metodikou pre oblasť úst a obličaja. Zameriava sa na činnosť obličajových svalov, prehĺtanie a rečový prejav. Publikácia podáva ucelený pohľad na orofaciálny komplex, jeho fungovanie za fyziologických okolností i pri výskyte patológií pri jednotlivých ochoreniach (napr. Downov syndróm, detská mozgová obrna). Podrobne sa zaoberá fyziológiou satia, prehĺtania a prežúvania. Zrozumiteľne, pomocou ilustrácií a fotografií sprevádza diagnostickým procesom, a predovšetkým terapiou, včítane používania ortodontických pomôcok. Cieľom orofaciálnej terapie je rozvíjanie svalovej hybnosti a aktivovanie svalových skupín, ktoré sú nutné pre správne fungovanie úst a obličaja. Terapia je veľmi užitočná predovšetkým u pacientov, ktorí nedokážu vedome efektívne spolupracovať s terapeutom. Pomáha napríklad stimulovať satie u dojčiat s orofaciálnym postihnutím, zlepšuje prehĺtanie u klientov s ťažkým mentálnym postihnutím, rozvíja reč u detí s Downovým syndrómom