Orofaciální regulační terapie : metoda reflexní terapie pro oblast úst a obličeje - Castillo Morales, Rodolfo; Matějíčková, Eva; Dzúrová, Dagmar (Praha : Portál, 2006)
Orofaciálna regulačná terapia argentínskeho lekára Castilla Moralesa je špecializovanou reflexnou metodikou pre oblasť úst a obličaja. Zameriava sa na činnosť obličajových svalov, prehĺtanie a rečový prejav. Publikácia podáva ucelený pohľad na orofaciálny komplex, jeho fungovanie za fyziologických okolností i pri výskyte patológií pri jednotlivých ochoreniach (napr. Downov syndróm, detská mozgová obrna). Podrobne sa zaoberá fyziológiou satia, prehĺtania a prežúvania. Zrozumiteľne, pomocou ilustrácií a fotografií sprevádza diagnostickým procesom, a predovšetkým terapiou, včítane používania ortodontických pomôcok. Cieľom orofaciálnej terapie je rozvíjanie svalovej hybnosti a aktivovanie svalových skupín, ktoré sú nutné pre správne fungovanie úst a obličaja. Terapia je veľmi užitočná predovšetkým u pacientov, ktorí nedokážu vedome efektívne spolupracovať s terapeutom. Pomáha napríklad stimulovať satie u dojčiat s orofaciálnym postihnutím, zlepšuje prehĺtanie u klientov s ťažkým mentálnym postihnutím, rozvíja reč u detí s Downovým syndrómom
Názov originálu: Orofaziale Regulationstherapie
Obsahuje bibliogr. odkazy
Kniha je určená pre fyzioterapeutov, logopédov, pracovníkov ústavov sociálnej starostlivosti, rehabilitačných lekárov, stomatológov a ortodontistov
Keywords: masáž -- metódy -- využitie -- dieťa; poruchy psychomotorické -- diagnostika -- terapia -- dieťa; dutina ústna -- anatómia a histológia -- fyziológia -- patofyziológia; tvár -- anatómia a histológia -- fyziológia -- patofyziológia; čeľuste -- anatómia a histológia -- fyziológia -- patofyziológia; Downov syndróm -- terapia -- rehabilitácia; terapia reflexná; porucha pozornosti s hyperaktivitou -- terapia -- rehabilitácia; cvičenie -- dieťa; príručka