Terapie realitou : o uspokojování potřeb a nalezení skutečného vztahu k realitě - Glasser, William, 1925 (Spektrum, 2001)
Kniha Terapia realitou je základným dielom rovnomenného terapeutického smeru. Wiliam Glasser svojou terapeutickou metódou vymedzuje nový a pozitívny prístup k pomoci emocionálne narušeným ľuďom. Spochybňuje obvyklú koncepciu duševnej choroby a ortodoxné freudovské metódy. Tvrdí, že duševne chorí ľudia nedokážu realisticky uspokojovať svoje potreby a chovajú sa nezodpovedne preto, že odmietajú realitu okolitého sveta. Glasserova terapeutická metóda sa nezaoberá pacientovou minulosťou, ale jeho prítomnosťou a budúcnosťou. Terapeutovou úlohou je naučiť klienta osvojovať si schopnosť naplniť svoje potreby a robiť to spôsobom, ktorý zároveň o možnosť naplňovať svoje potreby nepripravuje ostatných. Svoje teórie dokladá autor praktickými príkladmi z klinickej a pedagogickej praxe