Terapie realitou : o uspokojování potřeb a nalezení skutečného vztahu k realitě - Glasser, William, 1925; Loupová, Hana (Praha : Portál, 2001)
Kniha Terapia realitou je základným dielom rovnomenného terapeutického smeru. Wiliam Glasser svojou terapeutickou metódou vymedzuje nový a pozitívny prístup k pomoci emocionálne narušeným ľuďom. Spochybňuje obvyklú koncepciu duševnej choroby a ortodoxné freudovské metódy. Tvrdí, že duševne chorí ľudia nedokážu realisticky uspokojovať svoje potreby a chovajú sa nezodpovedne preto, že odmietajú realitu okolitého sveta. Glasserova terapeutická metóda sa nezaoberá pacientovou minulosťou, ale jeho prítomnosťou a budúcnosťou. Terapeutovou úlohou je naučiť klienta osvojovať si schopnosť naplniť svoje potreby a robiť to spôsobom, ktorý zároveň o možnosť naplňovať svoje potreby nepripravuje ostatných. Svoje teórie dokladá autor praktickými príkladmi z klinickej a pedagogickej praxe
Názov originálu: Reality therapy
Kniha určená nielen čitateľom so záujmom o populárnu psychologickú literatúru, ale i odborníkom v oblasti psychológie a psychoterapie a študentom týchto odborov
Keywords: psychoterapia -- metódy; terapia realitou -- metódy; potreba sociálna; zodpovednosť sociálna; vzťahy lekár-pacient; delikvencia detí a mladistvých -- psychológia; poruchy psychotické -- psychológia; starostlivosť ambulantná; zdravie duševné