100 tajemství uspokojivých vztahů - Niven, David (Spektrum, 2004)
Psychológ David Niven spracúva vo svojej knihe výstupy štúdií a výskumu, ktoré sa zaoberali otázkami dotýkajúcich sa partnerských vzťahov. Napríklad: Čo je kľúčom k uspokojivému partnerskému vzťahu? Čo robia ľudia so zdravými vzťahmi inak než tí so vzťahmi neuspokojivými? Prehľadnou, zaujímavou a zrozumiteľnou formou autor predkladá čitateľom výsledky výskumu za posledných desať rokov. Knihu tvorí 100 krátkych kapitol a každá z nich je popisom jednej obyčajnej skúsenosti, ktorá robí ľudské vzťahy uspokojivými, zdravými a šťastnými. Napríklad: -nič si nezávidieť - porovnávanie je klamlivé - za peniaze lásku nekúpite, ale stres áno - zmysel pre humor nie je k zahodeniu - láska býva slepá, ale život veľakrát nie - buďte otvorení - začať musím od seba - pozor na dobre mienené rady. Každá z kapitol je tvorená krátkym popisom témy, ktorej je venovaná. Výklad je doplnený a ilustrovaný skutočným príbehom. Na záver každej kapitoly autor uvádza zhrnutie výsledkov výskumu, ktorý sa príslušnou problematikou zaoberal