Otcové - dcery, matky - synové : práce s rodičovskými komplexy jako cesta k vlastní identitě - Kast, Verena (Spektrum, 2004)
Otcovský a materský komplex predstavujú reakciu, ktorú rozvinie každý človek voči svojim rodičom, tak ako ju vo svojom detstve používal. Tieto rodičovské komplexy potom môžu vo svojich pozitívnych a negatívnych podobách poznamenať ďalší psychický vývoj človeka smerom k jeho vlastnej identite a v " krížovej“ podobe materského komplexu u muža a otcovského komplexu u ženy výrazne ovplyvňovať jeho budúci partnerský život. Verena Kast vo svojej dnes už klasickej knihe k tejto centrálnej téme psychického rastu človeka ukazuje, ako sa dá v terapeutickej práci i v snahe o vlastný psychický rast vplyv týchto komplexov povoliť a uvoľniť tak prístup k širším životným možnostiam. Po krátkom úvode nasleduje dvanásť kapitol týkajúcich sa pozitívnych, poprípade negatívnych otcovských a materských komplexov u mužov a žien, ich typických rysov a možností ďalšieho pozitívneho psychického vývoja