Sebevražedné chování - Koutek, Jiří; Kocourková, Jana (Portál, 2003)
Suicidium - samovražda - i suicidálne jednanie predstavuje závažný problém, na ktorý je možno pozerať z hľadiska medicínskeho, psychologického, filozofického, etického, sociologického, právneho ... Skúsení autori, psychiater a klinická psychologička, podávajú prehľad súčasných prístupov k problematike samovražedného chovania. Zvláštnu pozornosť venujú pritom samovraždám u detí a adolescentov. Kniha popisuje epidemiológiu samovrážd, podáva klinický obraz v rovine chovania i prežívania, predstavuje vývojové aspekty suicidálneho chovania; zdôraznené sú rizikové faktory a ich detekcia. Podrobne sa venuje rôznym terapeutickým prístupom a prevencii. Výklad je doplnený radom prípadových štúdii. Uvádzané informácie umožnia odborníkom rôznych profesií lepšie vnímať signály hroziaceho rizika samovraždy, správne voliť postup liečby, pokiaľ už k samovražednému pokusu došlo, prípadne citlivo pracovať s pozostalými v prípade dokonalej samovraždy