Anatomie emocí : struktury lidské zkušenosti - Keleman, Stanley (Portál, 2005)
Kniha Anatomie emocí je pokusom o prepojenie anatómie ľudského tela s oblasťou emócií. Autor popisuje individuálnu podobu, tvar ľudského tela ako výsledok dynamickej interakcie geneticky daných tvarov s osobným emočným príbehom človeka, ako proces, v ktorom sú zapojené i emócie, myšlienky, skúsenosti. Bez ľudského tela a jeho anatómie nie sú emócie, naopak emócie sú tmelom, ktorý drží náš tvar. Pritom všetkom však tradičná anatómia neberie do úvahy emočnú stránku. Tiež psychológii často chýba porozumenie pre súvislosť emócií s ľudským telom. Prvá časť knihy sa zaoberá vznikom a organizáciou ľudského tela, ktorého podoba je poznamenaná osobnou emočnou históriou, otlačkami lásky a sklamania, urážok a útokov, výziev a stresov. Druhá časť popisuje štyri modely telesnej reakcie na živorenie - rigiditu, zhustenie, zväčšenie, kolaps. Ukazuje, ako fungujú, a naznačuje možnosti zmeny. Životné výzvy a individuálna odpoveď na ne formuje telesný tvar, ktorým človek vyjadruje pocity vzrušenia, potrebu sebapresadenia, lásku, sexualitu, starostlivosť. Tieto pocity sú základom medziľudských vzťahov a vytvárajú predpoklady pre život v ľudskej pospolitosti