Co, kdy a jak ve výchově dětí - Matějček, Zdeněk, 1922-2004 (Rádci pro rodiče a vychovatele, 2000)
Prof. Matějček odpovedá na základnú otázku : "Kedy je pri výchove pre čo vhodná doba a čo kedy nepremeškať?" Vo svojom výklade zrozumiteľne spája poznatky dnešnej vedy a praktické skúsenosti vlastné ako aj ďalších psychológov a pedagógov. Ako sám autor sľubuje : "Bude v tom istotne aj dosť mojich vlastných osobných postojov a možno aj zaľúbenia, takže mi neostáva, než prosiť láskavého čitateľa o zhovievavosť a tiež o jeho vlastné tvorivé uvažovanie na danú problematiku."