Hry pro posílení zdravé osobnosti : prevence problémů s agresivitou, pasivitou a závislostí - Šimanovský, Zdeněk, 1950-; Šimanovská, Barbara (Praha : Portál, 2005)
Rozvíjať zdravú osobnosť znamená dať deťom možnosť, aby boli sami sebou, umožniť im, aby slobodne komunikovali, aby citlivo vnímali hranice medzi svetom virtuálnym a skutočným. V spolupráci s odborníkmi z rôznych oblastí zhromaždili autori vo svojej knihe informácie, hry a metódy, ktoré účinne pomáhajú pri vytváraní zdravej osobnosti detí a mládeže, rozvíjajú komunikačné schopnosti, vzťahy v skupine a zvyšujú vzájomné pochopenie a schopnosť brániť sa manipulácii. Účastníci hier aktívne prekonávajú prekážky a riešia sami alebo v skupinách modelové situácie týkajúce sa najrôznejších tém: vzťahu k prírode, vzťahov medzi ľuďmi, prežitia, prvej pomoci, obrany proti reklame, peniazom, globalizácii. V zážitkových a modelových hrách , outdoorových aktivitách a pri následných rozhovoroch účastníci získavajú veľa vedomostí a zručností v bežnom živote. Osvojené spôsoby jednania a prežívania pôsobia ako prevencia problémov s agresivitou, pasivitou a závislosťou
Bibliogr. odkazy
Kniha je určená učiteľom základných a stredných škôl, vychovávateľom, psychológom, psychoterapeutom a výchovným poradcom, vedúcim skupín detí a mládeže
Keywords: hry a hračky -- psychológia; vývin osobnosti -- dieťa -- adolescent; výchova dieťaťa -- psychológia; aktivity voľného času -- psychológia -- dieťa -- adolescent; vzťahy medziľudské; príručka