Dyslexia : metódy reedukácie špecifických porúch učenia - Žáčková, Hana; Jucovičová, Drahomíra; Srholcová, Sandra (D + H, 2006)
Dyslexia – porucha čítania patrí medzi základné typy špecifických porúch učenia. Je vrodená, pričom intelektové schopnosti detí bývajú priemerné až nadpriemerné. Vzniká na základe poruchy zrakového vnímania, kedy sa veľmi ťažko rozlišujú napríklad stranovo obrátené tvary a drobné detaily, figúry a pozadia, farby. Býva prítomná porucha pravoľavej a priestorovej orientácie. Nedostatočná býva niekedy i zraková pamäť, mikromotorika očných pohybov a motorika hovoridiel. Čítanie je buď pomalé, namáhavé, neplynulé, s menším výskytom chýb (tzv. pravohemisférové čítanie) alebo naopak rýchle, so zvýšenou chybovosťou (tzv. ľavohemisférové čítanie). Problémy sú tiež s intonáciou a melódiou vety, a i. Brožúrka prináša všeobecné zásady a jednotlivé postupy reedukácie – prevýchovy dyslexie, t.j. súbory špeciálne pedagogických postupov, metód práce zameraných na rozvoj porušených alebo nevyvinutých funkcií. Názorne sa vysvetľuje: osvojovanie písmen, rozlišovanie a fixácia tvarovo podobných písmen, spojovanie hlások a písmen do slabík, spojovanie slabík do slov, čítanie slov, čítanie textu, porozumenie čítanému, tempo čítania