Cizí jazyky a specifické poruchy učení - Zelinková, Olga (Tobiáš, 2006)
Kniha sa snaží nielen odpovedať na položené otázky, ale tiež hľadať najvhodnejšie cesty, ako pracovať s dieťaťom, ktoré trpí na poruchu čítania a písania. Účinná pomoc vyžaduje predovšetkým porozumieť problému a chápať špecifické obťažnosti. Preto je nevyhnutne nutná aspoň čiastočná znalosť teórie. Z nej vychádzajú všeobecne platné prístupy ku žiakom, ktoré možno aplikovať tiež u jedincov bežnej populácie. Teória je východiskom pre vytváranie optimálnych metód práce. Každé dieťa je iné, líši sa príčinou poruchy, osobnostnými charakteristikami a rodinným zázemím, ktoré ovplyvňujú aktuálny výkon. Preto žiadna z metód nemôže byť univerzálne použiteľná pre všetkých jedincov so špecifickými poruchami učenia. Pri výbere metód vždy musíme vychádzať z diagnostiky. Kniha je štruktúrovaná tak, aby umožňovala čitateľovi preniknúť do obťažností jedincov s dyslexiou, predstaviť si a chápať ich obťažnosti vo výučbe cudzieho jazyka a hľadať optimálne cesty