Sonda do problematiky specifických poruch chování - Michalová, Zdeňka, 1961- (Havlíčkův Brod : Tobiáš, 2007)
Táto publikácia si kladie za cieľ pomôcť čitateľovi naučiť sa odlíšiť poruchu chovania, predovšetkým poruchu chovania špecifického charakteru, od bežného „neposlúchania“, pomôcť mu nájsť správny prístup k jedincovi so SPCH (SPCH = špecifická porucha chovania), upozorniť na prejavy danej poruchy v predškolskom veku dieťaťa, v školskom veku a v mladej dospelosti, ale tiež na pocity tých, ktorí danou poruchou trpia. Možno povedať, že poruchy chovania sú veľmi širokou oblasťou. Ich symptómy prelínajú diagnostické okruhy z mnohých skupín. Medzi deťmi školského veku je 5-20% zastúpenia určitej poruchy správania, pomer chlapcov k dievčatám je 4-12:1. Oba uvádzané údaje sú súhrnné, neodlišujú konkrétny typ poruchy správania. V posledných rokoch stúpa záujem o výskum etiológie a liečby porúch chovania. Záujem je orientovaný k faktorom geneticko-hereditárnym, biologickým, psychosociálnym a na predikciu z detstva do dospelosti. Ich výskyt je veľmi často spojený so spoločenskou klímou, socioekonomickou úrovňou a disharmonickým rodinným prostredím
Obálkový názov: Dys--- sondy do problematiky specifických poruch chování
Bibliogr. odkazy
Keywords: porucha správania -- psychológia -- diagnostika -- terapia; vývin osobnosti; diagnostika diferenciálna; faktory vekové; porucha pozornosti s hyperaktivitou; poruchy učenia; výchova dieťaťa